MySQL ® Databases Print

• 12000

Databases bieden een methode voor het beheer van grote hoeveelheden informatie via het web. Deze zijn nodig voor het uitvoeren van veel op het web gebaseerde toepassingen zoals forums, content management systemen en online winkels.

Als u een database, alsmede de account die toegang heeft tot de database aan wilt maken, is het raadzaam om dit te doen met de MySQL Database Wizard. U kunt ook een database maken, gebruikers toevoegen en een database koppelen aan een bestaande gebruikersaccount met behulp van dit scherm.

Een database maken

Om de database te maken:
1. Typ een naam voor de database in het veld Nieuwe database.
2. Klik op de knop Creëer database.
3. Klik op de koppeling Ga terug.
• De nieuwe database wordt nu weer gegeven in de Huidige databases tabel.

Een database controleren op fouten

Als u problemen ondervindt met database verwante software die u hebt geïnstalleerd op de server, kunt u uw databases op fouten controleren.

Een database controleren:

1. Selecteer de database die u wilt controleren in het meerkeuze menu Controleer Database.
2. Klik op de knop Controleer Database.
• cPanel zal een script uitvoeren dat controleerd of de database functioneel is. De resultaten worden weer gegeven op een nieuwe scherm.
• Als cPanel een probleem in de database detecteert, zal het aangegeven welke tabel beschadigd is.
• Als het bericht Controle is klaar verschijnt zonder dat er een melding wordt gegeven dat de database beschadigd is, dan werkt de database correct.

Een database herstellen

Als u een database hebt gecontroleerd en een fout wordt gevonden, dan moet u deze repareren.

Ga als volgt te werk om de database te herstellen:
1. Selecteer de database die u wilt herstellen in de vervolg meerkeuze menu Repareer DB.
2. Klik op de knop Repareer DB.
3. cPanel zal een script uitvoeren waarmee wordt geprobeerd de database automatisch te herstellen.

Notitie: Dit zal alleen proberen de database te herstellen. Een reparatie is misschien niet mogelijk; in dat geval kunt u de bron van de beschadigde gegevens vinden.

Een database gebruiker maken

Nadat u de database hebt gemaakt, moet u een gebruiker met rechten toevoegen, zodat de database kan worden gevuld en beheerd. Houd er rekening mee dat de MySQL gebruikers accounts afzonderlijk van e-mail en web beheerders accounts moeten worden gecreëerd.

Een nieuwe gebruikers account maken:
1. Om snel toegang te krijgen tot de MySQL gebruikers interface, klikt u op de koppeling Ga naar MySQL gebruikers.
2. Voer een gebruikersnaam in onder de kop Een nieuwe gebruiker toevoegen.
3. Voer een wachtwoord in het veld wachtwoord in.
Notitie: Het wachtwoord mag niet langer zijn dan 7 tekens.
• Voor hulp bij het genereren van een sterk wachtwoord, klikt u op de knop Wachtwoord Generator.
4. Typ het wachtwoord opnieuw in het veld wachtwoord (opnieuw).
5. Klik op de knop Creëer Gebruiker.

Gebruikers rechten definiëren

Rechten definiëren hoe de gebruiker communiceren met de database. Zo zal vastgesteld worden of de gebruiker gegevens toe mag voegen of verwijderen.

Een gebruikers rechten definiëren:

1. Selecteer een gebruiker uit het meerkeuze menu Gebruikers onder de kop Voeg gebruiker toe aan de database.
2. Selecteer in het vervolg keuzemenu de database waarvoor u de gebruiker toegang wilt geven.
3. Klik op de knop Toevoegen.
4. Selecteer in het scherm van MySQL Account onderhoud de rechten die u wilt verlenen van de gebruiker of selecteer ALLE RECHTEN.
5. Klik op de knop Opslaan.

De huidige database tabel

Deze tabel bevat een lijst met databases op uw server. Voor elke database, geeft de tabel het volgende weer:
• De naam van de database.
• De grootte van de database.
• Gebruikers die de database kunnen bewerken.
• Een koppeling waarmee u de database kunt verwijderen.

Databases zoeken

In de Huidige databases tabel zoeken:
1. Typ uw zoekcriteria in het veld Zoeken in.
2. Klik op de knop Ga.

De tabel zal de zoekresultaten weer geven.

Gebruikers rechten wijzigen

U kunt gebruikers rechten voor het beheren van een database als volgt wijzigen:
1. Klik op de naam van de gebruiker wanneer deze wordt weer gegeven in de desbetreffende van de Databases tabel.
2. Selecteer de acties die u wilt dat de gebruiker uit mag voeren op het scherm MySQL Account onderhoud en hef de selectie op van de acties die u wenst te verbieden.
3. Klik op de knop Opslaan.

Een gebruiker van een database verwijderen

Om een gebruiker die een database beheerd te verwijderen:
1. Klik op het pictogram X naast de gebruiker die u wilt verwijderen.
2. Als u er zeker van bent dat u de gebruikers rechten om de database te beheren wilt verwijderen, klikt u op Ja.

Een database verwijderen

Een database verwijderen van de server:
1. Zoek de rij in de Databases tabel die correspondeert met de database die u wilt verwijderen.
2. Klik op de koppeling Verwijder Database.
3. Als u er zeker van bent dat u de database definitief wilt verwijderen, klikt u op Ja.

Een MySQL gebruiker verwijderen

Een MySQL gebruikersaccount verwijderen:
1. Klik op het pictogram X in de juiste rij van de tabel Huidige gebruikers.
2. Als u er zeker van bent dat u de account permanent wilt verwijderen, klikt u op Ja.

Om nieuwe gegevens in te voeren in een database, kunt u de phpMyAdmin client gebruiken die is geïnstalleerd met cPanel. Bezoek voor meer informatie over phpMyAdmin http://www.phpmyadmin.net.